dr. Larisa Ciumac

DIETOTERAPIE

          Dietoterapia sau terapia prin alimentatie este acea forma de terapie care utilizeaza alimentele, fie în starea lor naturala, fie prelucrate în modalitati speciale, ca remedii împotriva diferitelor afectiuni. Ea foloseste ca punct de plecare diagnosticele stabilite de medicina clasica.

Exista doua acceptiuni generale ale acestui termen:
          - dietoterapia simptomatica -care urmareste înlaturarea sau ameliorarea manifestarii bolii. Se foloseste în formele acute de boala sau în acutizarea unor boli cronice.

          - dietoterapia de fond- care are drept scop corectarea sau înlaturarea cauzelor care fac posibila aparitia unor boli. Se foloseste an bolile cronice, de lunga durata, în care exista o perturbare mai profunda a structurilor functionale ale organismului

          Diferentierea majora fata de medicina alopata apare în conceptia asupra terapiei si în elaborarea prescriptiilor terapeutice.
          In medicina alopata, elementul esential în tratament este medicamentul care lupta cu boala si împotriva tulburarilor provocate de aceasta. Corpul nu este inclus ca factor al tratamentului decat în ultima instanta. El nu participa la tratament, ci suporta actiunea medicamentului.
          Dietoterapia considera organismul ca un tot unitar iar simptomele considerate neesentiale de catre medicii alopati sunt evaluate si analizate conform propriei conceptii despre sanatate si boala.

Exista trei conceptii fundamentale în dietoterapie:
          - Intoxicarea - desemneaza toate perturbarile metabolice aparute ca urmare a mostenirii genetice, a stilului de viata si alimentatie

          - Dezintoxicare sau purificare - Bolile apar ca urmare a unei intoxicari cu produse metabolice reziduale iar simptomele bolilor semnifica lupta organismului de a localiza aceste toxine si de a le înlatura. De aceea, organelor eliminatorii (pielea, rinichii, tubul digestiv, ficatul si vezica biliara) li se atribuie o mare importanta în dietoterapie, dezintoxicarea facîndu-se prin acestea.

          - Reîncarcarea - dupa ce s-a facut terapia de dezintoxicare, organismul trebuie reîncarcat enrgetic si nutritv, pe cale respiratorie si printr-un anumit fel de viata si alimentar.