dr. Larisa Ciumac

Ce este acupunctura?

          Acupunctura este o specialitate medicala, care face parte din domeniul vast al medicinei traditionale chineza. Acupunctura se studiaza in universitati de medicina din toata lumea, precum si in centre nationale de specialitate. Acupunctura Focsani Vrancea
          Izvoarele istorice o dateaza in urma cu cca 3500 ani, fiind folosita cu eficienta terapeutica si perfectionata in China. Acupunctura este o metoda terapeutica care realizeaza echilibrarea energetica a organismului bolnav precum si a organismului aparent sanatos ,dar tulburat din punct de vedere energetic. 

1. Cat de mari sunt acele si cat de adanc trebuie infipte in piele?

          Acele de acupunctura sunt fabricate din otel inoxidabil si sunt putin mai groase decat un fir de par. se introduc in piele la o adancime de 0,6-7 cm, in functie de nivelul de grasime subcutanata pe care trebuie sa o penetreze.
 
2. Cum functioneaza terapia cu ace?
 
          Potrivit medicinei traditionale chineze, corpul omenesc este strabatut de energia vitala Qi printr-o serie de meridiane energetice. De-a lungul acestora sunt situate puncte-cheie care corespund organelor. 

          In momentul in care ne imbolnavim, meridianele se blocheaza, iar energia Qi nu mai poate circula normal. Intepand anumite puncte din cele aproximativ 360 existente, specialistii urmaresc deblocarea meridianelor, reechilibrarea energiei in organism si, prin urmare, vindecarea. 

3. Trebuie sa te dezbraci?
 
          Depinde de zona vizata de terapeut pentru inserarea acelor. Uneori, se introduc numai in brate, in picioare sau in urechi (auriculoterapie) si, deci, nu este necesar sa te dezbraci. Insa, pentru a trata o durere de spate, acele trebuie infipte in pielea spatelui.
 
4. Este nevoie de analize prealabile?
 
          La fel ca in cazul oricarui alt tip de tratament, inainte de a incepe sedintele de acupunctura, este nevoie de un set complet de analize pentru a depista care sunt problemele de care suferi si de teste suplimentare pentru confirmarea afectiunii suspectate. 

5. Este o procedura dureroasa?
 
          In mod normal, acupunctura este o terapie nedureroasa, insa persoanele mai sensibile pot simti o senzatie de disconfort la intepaturi. In momentul in care acul este introdus in piele, vei simti o amortire a zonei respective, o presiune usoara si caldura. 

6. Ce afectiuni trateaza?
 
          In 1979, Organizatia Mondiala a sanatatii cita 104 afectiuni care pot fi tratate cu ajutorul acupuncturii. Insa principalul scop al acestui tip de tratament este inlaturarea stresului, care sta la baza unei game variate de probleme, de la cele ale sistemului imunitar si ale glandelor endocrine, la infertilitate si cancer. De asemenea, acupunctura si-a dovedit eficienta in inlaturarea durerilor de orice fel. 

7. Poti manca inainte si dupa sedinta?
 
          Este recomandat sa nu mergi la terapie cu stomacul gol, deoarece un nivel scazut al glicemiei creste sensibilitatea la tratament, iar unele persoane ar putea chiar sa lesine. Totusi, nu sunt indicate mesele copioase. Daca mananci prea mult sau daca faci prea multa miscare inaintea sedintei de acupunctura, perturbi echilibrul energiei Qi. 

 Prin acupunctura poti intarzia aparitia ridurilor
 
8. De cate sedinte ai nevoie?
 
          O sedinta de acupunctura dureaza aproximativ 40 de minute. Insa numarul sedintelor de care ai nevoie depinde de gravitatea afectiunii de care suferi. Unele persoane resimt efectul benefic al tratamentului chiar de la primele sedinte, altele au nevoie chiar de mai multe serii de cate zece sedinte pentru a se simti mai bine.  


9 Cum gasesti un adevarat specialist in acupunctura?
 
          Pentru a te asigura ca beneficiezi de cel mai bun tratament, este recomandat sa apelezi la un medic. Acesta poate fi ori generalist, ori internist, cu specializare in acupunctura. Evita persoanele care nu sunt de profesie medici.